Visoke temperature lahko močno vplivajo na kakovost spanja, saj telo med spanjem naravno znižuje svojo temperaturo, da bi doseglo globlji in bolj obnovitveni spanec. V nadaljevanju vam bomo predstavili nekaj specifičnih učinkov visokih temperatur na spanje.

TEŽAVE Z USPAVANJEM

Ko je temperatura okolja visoka, telo težje doseže optimalno temperaturo za spanje (približno 18-22 °C). To lahko vodi do težav z uspavanjem.

POGOSTEJŠE PREBUJANJE

Povišana temperatura lahko povzroči, da se ljudje ponoči pogosteje prebujajo, kar zmanjšuje skupno količino in kakovost spanja.

ZMANJŠANA KOLIČINA REM SPANCA

Visoke temperature lahko zmanjšajo količino REM spanca, ki je ključnega pomena za kognitivne funkcije, razpoloženje in splošno dobro počutje. Pomanjkanje REM spanca lahko vodi do utrujenosti, razdražljivosti in težav s koncentracijo.

POVEČANO POTENJE

Povečano znojenje zaradi vročine lahko povzroči nelagodje in pogostejša prebujanja, kar vpliva na kontinuiteto spanca.

MOTNJE V CIRKADIANEM RITMU

Visoke temperature lahko motijo naravni cirkadiani ritem (naš 24-urni ritem), kar vpliva na spalni cikel in splošno kakovost spanja.

a

Ker je kvaliteten spanec, ne glede na letni čas, pomemben za naše vsesplošno počutje, smo zbrali nekaj nasvetov za izboljšanje le tega v visokih temperaturah:

UPORABLJAJTE VENTILATORJE IN KLIMATSKE NAPRAVE

Ventilatorji lahko pomagajo izboljšati pretok zraka, medtem ko klimatske naprave omogočajo natančnejše uravnavanje temperature v spalnem prostoru.

OHLADITE SPALNI PROSTOR PRED SPANJEM

Pred spanjem lahko zračenje spalnice ali uporaba hladilnih blazin pripomoreta k znižanju temperature v prostoru.

IZBERITE LAHKOTNO POSTELJNINO

Uporabite rjuhe in posteljnino iz lahkih, zračnih materialov, kot sta bombaž ali lan, ki bolje dihajo in odvajajo vlago.

NOSITE LAHKOTNO PIŽAMO

Nosite ohlapna oblačila iz naravnih materialov, ki omogočajo koži dihanje.

UŽIVAJTE HLADNE PIJAČE

Pred spanjem lahko pomaga kozarec hladne vode ali ledeni čaj. Izogibajte se kofeinu in alkoholu, saj lahko motita spanec.

HLADNA PRHA PRED SPANJEM

Hladna ali mlačna prha lahko pomaga znižati telesno temperaturo in olajša uspavanje.

ZATEMNITE SOBO

Uporabite zavese za blokiranje zunanje svetlobe in toplote, da ohranite prostor hladnejši čez dan.

POSKUSITE S HLADILNIMI VZGLAVNIKI

Nekateri vzglavniki so zasnovani tako, da ostanejo hladni in pomagajo uravnavati telesno temperaturo med spanjem.

a

Visoke temperature lahko znatno vplivajo na kakovost spanja, vendar z ustreznimi ukrepi in prilagoditvami lahko zmanjšamo njihov negativni vpliv ter zagotovimo boljše pogoje za spanje tudi v vročih poletnih nočeh.