Ko gre za dober spanec, se večina od nas osredotoča na dejavnike, kot sta udobna vzmetnica in vzglavnik. Vendar pa obstaja več drugih ključnih elementov, ki so pogosto spregledani, vendar igrajo ključno vlogo pri zagotavljanju kakovostnega spanca. Od ergonomije vašega spalnega položaja do temperature in ravni vlažnosti v vaši spalnici lahko vsaka podrobnost vpliva na splošno izkušnjo spanja. Tudi prisotnost sevanja, ki ga oddajajo elektronske naprave, lahko zmoti naš spanec in vpliva na zdravje. V tem članku se bomo poglobili v te pogosto zapostavljene dejavnike in raziskali, zakaj so bistveni za miren in pomlajujoč spanec.

ERGONOMIJA

Ergonomija spanja se nanaša na pravilno postavitev telesa med spanjem, da se zagotovi udobje, podpora ter da se prepreči morebitne težave s hrbtenico ali mišicami. Dobra ergonomija spanja zajema pravilno izbiro vzmetnice in vzglavnika, ohranjanje naravne krivulje hrbtenice med spanjem, redno menjavanje položaja med spanjem ter pravilno uporabo odeje.

TEMPERATURA

Optimalna temperatura se lahko razlikuje od posameznika do posameznika, vendar se običajno giblje med 15 in 19 stopinj Celzija. Pomembno je, da temperaturo spalnice prilagodimo svojim preferencam in da uporabimo odejo, ki ustreza našim potrebam. Zagotoviti je potrebno tudi dobro prezračevanje, saj lahko slab zrak negativno vpliva na naš spanec.

VLAGA

Vlaga v spalnem okolju vsekakor vpliva na kakovost našega spanca. Idealna relativna vlažnost v spalnici bi mora biti približno med 30% in 60%. Previsoka vlažnost lahko povzroči težave pri dihanju, prenizka vlažnost pa suho grlo ter draženje dihalnih poti. Pomembno je redno prezračevanje prostora, saj na ta način v primeru previsoke vlažnosti le-to zmanjšamo, v primeru prenizke vlažnosti pa le-to povečamo.

SEVANJE

Sevanje v spalnem okolju lahko vpliva na naše zdravje in kakovost spanja. Da bi zmanjšal izpostavljenost, poskusite ohraniti naprave kot so telefoni, televizije, računalniki in električne napeljave čim bolj vstran od postelje, nepotrebne elektronske naprave pa je ponoči najbolje izklopiti. Zavedanje o sevanju v spalnem okolju in sprejemanje ukrepov za zmanjšanje izpostavljenosti lahko pomaga izboljšati kakovost spanca ter dolgoročno zdravje.


KATERA NEGATIVNA SEVANJA POZNAMO?

Na negativna sevanja so še posebej občutljivi novorojenčki, otroci v fazi razvoja in starostniki.

VODNA SEVANJA

ZEMELJSKA SEVANJA

KOZMIČNA SEVANJA

ELEKTROMAGNETNA SEVANJA

Ko govorimo o vodnih sevanjih, nimamo v mislih rek in potokov, temveč podzemne tokove, ki so prav povsod in na različnih globinah. To je še posebej nevarno tam, kjer spimo, v veliki meri pa se jim lahko izognemo, če vemo, kje se nahajajo. Izvor takšnih sevanj se nahaja tok pod površjem zemlje, njihov pojav pa lahko povzroča karkoli, kar posega v naravno homogenost zemeljskih plasti. To so sevanja, ki prihajajo iz vesolja in so posledica različnih kozmičnih pojavov. Ta sevanja vključujejo različne vrste delcev in elektromagnetnih valov, ki vplivajo na Zemljo ter vse, kaj se na njej nahaja. To so oblike energije, ki se širijo v obliki elektromagnetnih valov.  Njihova prisotnost je povsod okoli nas, prav tako pa se uporabljajo v mnogih vidikih sodobnega življenja.

Želite BREZPLAČNO meritev sevanj na domu?

VODNI TOKOVI

Podzemne vode povzročajo skoncentrirano mikrovalovno sevanje. Ker imajo podzemni tokovi drugačne naboje kot nadzemne vode, prihaja do električnega potenciala, posledica tega pa je izmenjava nabojev in sevanje. Ko se voda drgne ob zemljo se sprošča energija, ki potuje navzgor, torej do nas. V primeru, ko se na istem mestu prepletajo vodna, zemeljska in kozmična sevanja govorimo o geopatogeni coni. Gre za območje, ki negativno vpliva na naše zdravje, spanje in dobro počutje. Če opazite znake kot so pomanjkanje energije, nerazložljiva utrujenost in glavoboli, je možno, da je to posledica vodnih tokov. Zato je zelo pomembno, da se pred takšnimi sevanji zaščitimo.

ZEMELJSKA SEVANJA

Zemeljska sevanja imajo velik vpliv na naše počutje. Simptomi izpostavljenosti takšnim sevanjem so nekvalitetno spanje, pogosto zbujanje, pomanjkanje vitalne energije, nočno potenje in pa različne zdravstvene težave, za katere nimamo pravega razloga. Skozi čas se tako odpornost našega telesa zmanjšuje in posledično postanemo bolj ranljivi za razne bolezni in viruse. Prav tako lahko prihaja tudi do celičnih sprememb, saj naš imunski sistem ne prepozna pravilno sprememb in tujih celic ter jih zato tudi ne uniči. Iz zdravih lahko tako nastanejo nezdrave celice, tako benigne kot tudi maligne oblike.

KOZMIČNA SEVANJA

Kozmična sevanja, kot so sončni vetrovi in kozmični žarki, lahko predstavljajo tveganje za zdravje. Tveganje je večje pri ljudeh, ki so dolgotrajno izpostavljeni tem sevanjem. Naš planet je pred kozmičnimi sevanji do neke mere zaščiten z atmosfero, kljub temu pa je pomembno razumeti potencialna tveganja in sprejeti ustrezne varnostne ukrepe. Takšnim sevanjem so najbolj izpostavljeni astronavti, ki se v tem primeru ščitijo s posebnimi zaščitnimi oblačili, prav tako pa so jim v večji meri kot večina izpostavljeni tudi piloti, ki več časa preživijo na visokih nadmorskih višinah, kjer je zaščita atmosfere manjša. V vsakdanjem življenju pa lahko kljub Zemljini zaščiti kozmični žarki povzročijo poškodbe DNK in povečajo tveganje za razvoj raka.

VISOKOFREKVENČNA ELEKTROMAGNETNA SEVANJA

Visokofrekvenčna elektromagnetna sevanja se nanašajo na elektromagnetne valove z visoko frekvenco in kratko valovno dolžino. Takšna sevanja lahko razdelimo na naslednje:

  • MIKROVALOVI: To so visokofrekvenčni elektromagnetni tokovi, ki se uporabljajo za različne namene, vključno z ogrevanjem hrane v mikrovalovnih pečicah, pa tudi za satelitske komunikacije.
  • RADIJSKI VALOVI: To so elektromagnetni valovi z nižjo frekvenco v visokofrekvenčnem območju, ki se uporabljajo za brezžično komunikacijo, kot so radijske postaje in brezžični internet.
  • INFRARDEČA SVETLOBA: To je elektromagnetno sevanje z višjo frekvenco od mikrovalov in ta svetloba je človeškemu očesu nevidna. Uporablja se v daljinskih upravljalnikih, termografiji in drugih aplikacijah za zaznavanje toplote.
  • VIDNA SVETLOBA: To je del elektromagnetnega spektra, ki ga človeško oko zaznava.
  • ULTRAVIJOLIČNA (UV) SVETLOBA: Ta svetloba ima višjo frekvenco od vidne svetlobe in je znana po svojih učinkih na kožo, povzroči lahko namreč sončne opekline.

Pri izpostavljenosti visokofrekvenčnim elektromagnetnim sevanjem je pomembno upoštevati varnostne smernice in omejitve izpostavljenosti, zlasti v primerih, ko gre za močne izvore sevanja ali dolgotrajno izpostavljenost.

NIZKOFREKVENČNA ELEKTROMAGNETNA SEVANJA

Nizkofrekvenčna elektromagnetna sevanja so elektromagnetni valovi z nizko frekvenco in dolgimi valovnimi dolžinami. Te valove oddajajo različni viri, vključno z električnimi napravami in napeljavami ter nekaterimi naravnimi pojavi. Tukaj je nekaj primerov takšnih sevanj:

  • ELEKTRIČNA NAPELJAVA: Električna napeljava, vključno z žicami in transformatorji, lahko ustvarja nizkofrekvenčna elektromagnetna sevanja. Prisotna so okoli električnih naprav in napeljav.
  • NAPAJALNI KABLI IN NAPRAVE: Različne naprave kot so računalniki, televizorji, mobilni telefoni in gospodinjski aparati, lahko oddajajo nizkofrekvenčna elektromagnetna sevanja med svojim delovanjem.
  • NARAVNI VIRI: Nizkofrekvenčna elektromagnetna sevanja lahko prav tako povzročijo nekateri naravni pojavi, kot so nevihte.

Zaščita pred temi sevanji je pomembna, zato je najbolje sprejeti previdnostne ukrepe za zmanjšanje izpostavljenosti in za posledično zmanjšanje morebitnim tveganjem. Tukaj je nekaj nasvetov za zaščito pred nizkofrekvenčnimi elektromagnetnimi sevanji:

  • ODDALJITEV OD IZVOROV: Če imate možnost, se umaknite od električnih napeljav, ko ste v prostoru, kjer preživljate več časa.
  • OMEJITEV ČASA IZPOSTAVLJENOSTI: Poskusite omejiti čas, ki ga preživite v neposredni bližini izvorov, kot so elektronske naprave.
  • ZMANJŠAJTE UPORABO ELEKTRONSKIH NAPRAV: Med spanjem izklopite in odmaknite elektronske naprave kot so telefoni, tablični računalniki in televizorji, če niso v uporabi.
  • PRAVILNA RAZPOREDITEV ELEKTRIČNIH NAPRAV: Pravilno postavite električne naprave, da zmanjšate izpostavljenost. Na primer posteljo postavite čim dlje od vtičnic in napeljav.

Prijavite se na BREZPLAČNO meritev sevanj na domu